GTL
GTL
GTL
GTL
GTL
GTL
GTL

Informatie

 

Veel van elkaar weten

Op de Potskampstraat start je in een klas met leerlingen van verschillende locaties: de Thij, Lyceumstraat en Denekamp. We vinden het belangrijk om elkaar goed te kennen! We starten de eerste week dan ook met een intensieve kennismaking. Je hebt in ieder geval een uitgebreid gesprek met je nieuwe mentor. We geven je veel informatie over de manier van werken op onze school. Je leert de weg te vinden in het nieuwe gebouw. Om je medeleerlingen en de docenten beter te leren kennen, is er in de tweede schoolweek een driedaags kamp buiten de school.

 

    

 

De mentor

De mentor is je begeleider op school. Je ziet hem meerdere keren per week en je zult een aantal uren les van hem hebben. Je mentor begeleidt je met het plannen van je schoolwerk. Je kunt naar hem toe, als je ergens mee zit.  Hij bespreekt met je hoe je ervoor staat en hoe je je toekomst ziet. Er zijn klassikale mentorlessen en individuele gesprekken.

 

 

 

De vakken

 

De 7 verplichte vakken zijn:

Nederlands Levensbeschouwing
Engels Culturele en kunstzinnige vorming
Wiskunde Dienstverlening en Producten
Lichamelijke oefening  

 

 

 

 

 

 

 

Je kiest één blokje van uit onderstaande vakken: 

Nask1 / Biologie

Biologie / Economie

Economie / Nask1

 

 

 

Je kiest nog 3 vakken uit het volgende 10 vakken:

Geschiedenis Nask1
Aardrijkskunde NaSk2
Duits Lichamelijke opvoeding2*
Economie Kunstvakken2*
Biologie Maatschappijleer2

 * Deze vakken kunnen niet samen worden gekozen.

 

Bij het maken van je keuze is het belangrijk rekening  te houden met de vervolgopleiding. Welk profiel je op het MBO gaat kiezen. Als je de mogelijkheid open wilt houden om na het VMBO naar de HAVO te gaan, dan moet je daar bij het kiezen rekening mee houden. Om zeker te weten dat je niet verkeerd kiest, is overleg met je mentor of met de decaan heel belangrijk!

 

Het beroepsgerichte vak Dienstverlening en Producten?

Binnen de GTL volg je op de Potskampstraat een beroepsgericht vak. Dit is een ander vak dan je gewend bent. In dit vak gaat het wat minder om kennis. Het gaat hier over vaardigheden en vooral over jouw groei in deze vaardigheden. Je werkt steeds in kleine groepjes aan opdrachten, door samen de opdrachten tot een goed einde te brengen laat je zien dat je bijvoorbeeld kunt samenwerken, dat je kunt presenteren en of dat je je goed aan een planning kunt houden. 

Het vak Dienstverlening en Producten heb je vier uur per week. Twee uur ben je aan de slag met het promoten  en maken van een product en in de andere twee uur ga je aan de slag met allerlei verschillende media (website maken, een video maken enz.) plannen en organiseren van verschillende activiteiten.

 

 

 

 

Keuzewerktijd
Naast alle vakken, mag je in de derde klas nog twee lesuren zelf invullen. Bij dit vak maak jij de keuze waarmee je aan het werk wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor: Nederlands, Engels, wiskunde, economie of biologie, of extra opdrachten voor scheikunde of natuurkunde. Je kunt er ook voor kiezen om creatief of sportief bezig te gaan. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor zelfstandig. In deze uren ben je voor je zelf aan het werk met je huiswerk. 

 

 

Zelfstandig

In de GTL verwachten we steeds meer zelfstandigheid van je. Om die zelfstandigheid te ontwikkelen, maken alle vakken gebruik van SOMtoday. Daar, in de studiewijzers, vind je de weektaken voor elk vak. Aan de hand van de weektaken in je studiewijzer moet je je werk verdelen over de week. Je moet ervoor zorgen dat je aan het eind van iedere week al het werk van de studiewijzer af hebt.

 

 

Haal het beste uit jezelf

We vinden het belangrijk dat jij het beste uit jezelf probeert te halen. We vinden dan ook dat iedere leerling in de GTL een extra eindexamenvak moet kiezen! Door een extra vak te kiezen ben je ook nog eens een keer extra goed voorbereid op je vervolgstudie op het Middelbare Beroeps Onderwijs (MBO) of op het HAVO. 

Wil je naar niveau 4 van het MBO, dan raden wij je aan om als extra vak te kiezen voor het beroepsgerichte vak. Je krijgt dan alvast goed zicht op de manier van werken binnen het MBO. Kies je om verder te gaan op de HAVO, dan is het slim om een extra algemeen vormend (theorie)vak te kiezen. 

 

 

De route na de Potskampstraat

De meeste leerlingen van de afdeling GTL gaan na het behalen van het diploma theoretische leerweg door naar MBO-niveau 4. Er zijn ook al leerlingen die nu al de ambitie hebben om door te studeren en om uiteindelijk een diploma Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) te willen halen, dan kun je dat bij ons direct in klas 3 al laten zien. Op onze locatie gaan we samen met jou op zoek naar welke route het best bij jou past.

De route naar het HBO kan op twee manieren worden ingevuld. Ben je wat meer praktisch, dan is de route van het TOPTRAJECT misschien iets voor jou. Onze school werkt samen met het ROC van Twente (MBO) en Hogeschool Saxion (HBO) om goede, gemotiveerde VMBO-leerlingen een koninklijke beroepsroute naar  het HBO te bieden. Als Toptrajectleerling krijg je op onze school voor een aantal vakken een verdiepend programma aangeboden. Als je laat zien dat je dit aan kunt en als je goed scoort op je vaardigheden, dan kun je met het getuigschrift Toptrajectleerling slagen. Je kunt dan ook op het ROC van Twente het Toptraject volgen. Daar word je met verschillende Materclasses verder voorbereid op een succesvol doorstromen naar Saxion (HBO).

Ben jij een leerling die prima overweg kan met theorie en vind je een verdieping van die theorie prima, dan is de route naar het HBO via de HAVO voor jou misschien wel de meest geschikte weg. Ook leerlingen die in het HAVO-traject zitten krijgen voor bepaalde vakken verdieping. Om in het Toptraject of het HAVO-traject te komen moet je aan het eind van klas3 voldoen aan een bepaald cijfergemiddelde.          

 

Tot slot…
We hopen dat je na het lezen van deze informatie een goed beeld van onze GTL hebt gekregen. Heb je nog vragen? Stel ze dan aan je mentor of je decaan.

 

Graag tot ziens op de locatie Potskampstraat!!

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.