Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen
Economie en Ondernemen

Economie en Ondernemen (E&O)

 

Als je voor Economie en Ondernemen hebt gekozen heb je voor een brede opleiding gekozen met veel verschillende mogelijkheden in de economische sector.

Het profiel bestaat uit de volgende profieldelen:

  1. Commercieel
  2. Secretarieel
  3. Logistiek
  4. Administratie

 

Zoals de naam al doet vermoeden, het gaat veel over geld, geld dat verdient moet worden, beheert moet worden, goederen die gekocht moeten worden maar ook weer verkocht moeten worden.

Je leert dus veel over een goede administratie bijhouden; bv inkoop en verkoopadministratie, loonadministratie, financiële administratie.

Dit is nauwkeurig werk waarbij de computer een belangrijke rol speelt.

Je leert ook hoe je een bedrijf moet opzetten, hoe je goed met klanten kunt omgaan, hoe je een winkel moet inrichten, hoe je reclame kunt maken.


Leren in theorie en praktijk

Je leert veel in theorie, met behulp van een boek en de computer, maar je leert nog veel meer in de praktijk.

Leren in de praktijk gebeurt in de school.

Als je de afdeling op school binnenloopt lijkt het wel een beetje op een winkelstraat met winkels en een kantoor. Hier krijg je hele praktische opdrachten, soms van de leraar, soms van iemand van een bedrijf van buiten de school

Leren in de praktijk gebeurt buiten de school, alle leerlingen gaan in het 4e leerjaar 1 dag per week op stage. Aan het begin van het schooljaar een hele week stage gevolgd door 17 vrijdagen. In januari ga je naar een nieuw bedrijf, eerst een week op stage gevolgd door weer vrijdagen.

 

Ondernemen:

Leren in de praktijk gebeurt ook door je eigen mini onderneming te starten. In het 4e leerjaar maak je kennis met begrippen als bedrijfsplan, marketingplan, aandeelhouders, bedrijfsrisico, bruto- en nettowinst, investeren, vergaderen, notuleren, etc.

Deze begrippen krijgen vorm door ze zelf in de praktijk uit te voeren. Hoe start ik een bedrijf op en wat komt daar allemaal bij kijken. Een praktische uitdaging die vaak succesvol is maar ook tegenslagen kent, ook hier leren de leerlingen mee omgaan.

 

Het kantoor

Als je het lokaal inloopt heb je meer het idee dat je in een modern kantoor bent.
Hier werk je aan de theorie onderdelen, leer je werken met de verschillende computerprogramma’s en ben je bezig met de administratie van je bedrijf.

De administratie van een bedrijf vindt plaats in een simulatiebedrijf. Hierin wordt de complete formulierenstroom van een bedrijf nagebootst. Afdelingen als inkoop, verkoop, administratie, magazijn en receptie passeren hier de revue.

Daarnaast hebben we echte “praktische” opdrachten zoals het verzorgen van:

  • Mailings voor diverse (sport)clubs
  • Administratieve afwikkeling Grote Club Actie voor (sport)clubs
  • Kerstpakketten. Wat wil de klant, binnen het budget, inkopen, inpakken, distributie, etc.

 

De winkelstraat

Een gedeelte van de gang en stuk van de afdeling is ingericht als een winkelstraat met etalages en er zijn 2 winkels: een Albert Heijn en een Intersport

Hier leer je hoe je etalages en een winkel moet inrichten, leer je hoe je een verkoopgesprek met een klant voert, hoe de kassa werkt en wat daar verder allemaal bij hoort

De etalages zijn ingericht met producten van winkels uit Oldenzaal. Soms moet je naar de winkel toe voor nieuwe producten en instructies hoe die het beste in de etalage moeten komen. De etalage in school is ook een beetje de etalage van het bedrijf die op deze manier reclame voor zijn winkel en zijn producten maakt.

 

Vakken:

Beroeps gericht profiel Economie en Ondernemen

Nederlands

Engels

Wiskunde

Economie

Lichamelijke opvoeding

Cultuur en Kunstzinnige Vorming (ljr 3)

Levensbeschouwing (ljr 3) Maatschappijleer (ljr 4)

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.