HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen
HBR Algemeen

HBR

 

HBR staat voor Horeca, Bakkerij en Recreatie.

 

Een brede opleiding waarin je als leerling te maken krijgt met verschillende onderdelen uit de wereld van de Horeca, Toerisme en Voeding.

Dit betekent niet alleen dat je leert:

  • hoe je als gastheer of gastvrouw gasten ontvangt in een restaurant, en hoe je volgens de regels maaltijden serveert,
  • hoe een kok in een grote keuken voor veel mensen een volledig menu moet kunnen maken
  • hoe in de bakkerij brood en banket gemaakt wordt
  • hoe je als baliemedewerker van een reisbureau een reis voor een klant kunt uitzoeken en evt. boeken
  • hoe je als recreatieleider op b.v. een camping een spelactiviteit bedenkt en begeleidt

 

Maar ook dat je leert:

  • berekenen hoeveel een dienst of een product kost, wat je in een brief naar de klant moet schrijven als je een rekening stuurt
  • hoe je een telefoongesprek of een sollicitatiegesprek moet voeren

 

Een gedeelte van de AVO-vakken die onder praktijk HBR staan worden samen met de praktijklessen in het praktijklokaal gegeven.

In de praktijkopdrachten zit soms ook een gedeelte dat je normaal gesproken in een theorielokaal zou moeten leren.

Praktijklessen worden ook in de gymzaal gegeven. In het onderdeel Recreatie leer je hoe je spelletjes moet bedenken en je als activiteitenbegeleider moet presenteren.

Stage:

Je leert niet alleen door lessen op school, maar ook buitenschools op de stagebedrijven.

Vanaf de kerstvakantie in het 3e leerjaar gaan alle leerlingen iedere vrijdag naar een bedrijf.

Dit kan een horecabedrijf zijn, een bakkerij, een reisbureau of een camping.

Na ongeveer 12 weken wordt er gewisseld, zodat iedereen op verschillende soorten bedrijven stage gaat lopen.

Leerlingbedrijven:

In het 3e leerjaar wordt vooral veel aandacht besteed aan basisvaardigheden

Je bent met praktijkoefeningen en theorieopdrachten bezig.

Via Teletop (de computer) kun je steeds zien waar je mee bezig moet gaan, kun je theorieopdrachten inleveren en kun je  thuis achter de computer vragen stellen aan de leraar.

 

Vooral in het 4e leerjaar moet je in “echte situaties” laten zien wat je kunt (en daar leer je natuurlijk ook weer veel van):

Cateringopdracht:

  • Twee keer per week maken de HBR leerlingen allerlei lekkere broodjes en die worden verkocht in de leerling kantine. De benodigdheden moeten zelf ingekocht worden, ze moeten zelf een prijsberekening en een eindafrekening maken.

Balieopdracht

  • Iedere week verzorgen 2 leerlingen de gehele week alle vergaderingen en bijeenkomsten in school. Via de telefoon of e-mail moeten ze de bestellingen aannemen en ervoor  zorgen dat koffie, thee of iets anders op tijd geserveerd kan worden

Restaurant

  • Twee keer per week is het restaurant open voor gasten van buiten. Het koken en bedienen gebeurt door de leerlingen.

Bedrijfsopdrachten

  • Mensen van binnen en buiten de school hebben soms speciale vragen en opdrachten. 4e Jaars leerlingen zijn dan samen een “bedrijf” dat de klant te woord staat en afspraken met de klant maakt wat er geregeld kan worden. Vervolgens zorgt het bedrijf ervoor dat producten gemaakt en geleverd worden. 3e Jaars leerlingen helpen hierbij soms als personeel. Voorbeelden: hapjes voor de bibliotheek van Oldenzaal bij een speciale presentatie, 200 appeltaarten die de serviceclub “de Lions” wil verkopen voor een goed doel, catering op een studiedag, enz.

 

Hard werken:

Leerlingen die HBR hebben gekozen, ervaren al heel snel dat leren op zo’n manier heel leuk kan zijn, maar dat het ook hard  werken is. Het lesrooster kan er verschillend uitzien. Er zijn dagen dat je gewoon in school les hebt volgens het “vaste” rooster, maar er zijn ook dagen dat je ’s morgens al vroeg of ’s avonds laat met opdrachten voor school bezig bent.

Je krijgt in ieder geval op deze manier een idee hoe het werk er later uitziet. HBR mensen hebben afwisselend werk op wisselende tijden waarin je andere mensen het naar de  zin wilt maken.

 

Welke vakken staan er op het rooster:

B stroom:

  • Praktijk HBR
  • Nederlands
  • Engels
  • Wiskunde
  • Economie
  • Lichamelijke Opvoeding
  • Levensbeschouwing (3e ljr) maatschappijleer (4e ljr)
  • CKV (culturele Kunstzinnige Vorming)
  • Maatschappijleer

C stroom:

  • Praktijk HBR
  • Nederlands
  • Engels
  • Wiskunde
  • Economie
  • Duits of Frans
  • Lichamelijke Opvoeding
  • Levensbeschouwing (3e ljr) maatschappijleer (4e ljr)
  • CKV (culturele Kunstzinnige Vorming)
  • Maatschappijleer

 

Vervolgopleiding:

De HBR opleiding is een vooropleiding voor een meer gespecialiseerde opleiding op het ROC

Je kunt dan kiezen voor een opleiding

  • Horeca (koken of serveren)
  • Brood en Banket
  • Toerisme en Recreatie 
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.