Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden
Vakwedstrijden

Vakwedstrijden Necon HTV 2013

 

Woensdag 27 februari verzamelden de deelnemers zich op de afdeling Horeca Toerisme en Voeding (HTV) van Het Erasmus. De deelnemers streden in verschillende onderdelen: Bakkerij, Praktijkonderwijs, Keuken en Serveren.

De bakkerijteams gingen direct aan de slag. Zij hadden het behoorlijk druk, want de opdracht was om aan het einde van de dag een showtafel in te richten met Amandelbroodjes, Puddingbroodjes, Rozetspritsen en twee slagroomtaarten.

 

Zij werden beoordeeld door een deskundige jury. Er was een groot aantal punten te verdienen en niet alleen voor de bereiding, maar ook voor de samenwerking, de hygiëne en de presentatie. Het eindresultaat, een geweldige showtafel met diverse aantrekkelijke producten, was prachtig om te zien.

Ondertussen waren de teams in de keuken, bestaande uit twee personen per team, druk doende om een perfect diner te bereiden. Het menu bestond uit een aardappelsalade met gerookte vleeswaren, een heldere groentesoep met quenelles, een gebakken kipfilet met stroganoffsaus, andijvierolletjes met spek, een enkelvoudige salade met risotto en ter afsluiting een heerlijke vanillepudding met bosvruchten coulis en slagroom .

 

De gastheren en gastvrouwen hadden vervolgens de taak om deze mooie gerechten uit te serveren aan de gasten in het restaurant, waar zij eerder die dag onder toeziend oog van een deskundige jury de tafels hadden ingedekt. De aanwezige gasten hebben genoten van een heerlijke maaltijd en de wijze waarop dit werd uitgeserveerd.

Elders in de school werd door de kandidaten uit het praktijkonderwijs een lunch bereid. Deze werd gepresenteerd aan de collega’s, andere kandidaten en juryleden tijdens de middagpauze. De leerlingen waren druk geweest om een smakelijke tomaten crèmesoep, sandwiches en diverse hapjes te bereiden. Deze hapjes werden ook geserveerd tijdens de prijsuitreiking.

 

Het jury rapport liet niets aan duidelijkheid over. Alle kandidaten uit de verschillende disciplines hebben deze woensdag een fantastisch resultaat neergezet. De jury had de moeilijke taak om vervolgens tot een verdeling van de prijzen te komen. Tijdens de prijsuitreiking waren veel ouders en andere geïnteresseerden aanwezig.

 

De jury kwam tot de slotsom dat alle kandidaten goed hadden gepresteerd, maar het resultaat van de uiteindelijke winnaars was net iets beter. Dit alles zegt in ieder geval genoeg over het niveau van de vakwedstrijd afgelopen woensdag. Wij kunnen als organisatie terugkijken op een bijzonder geslaagde dag en het is mooi om te weten dat onze leerlingen nog een fantastische toekomst voor zich hebben.

 

Wij zijn natuurlijk trots en blij met de behaalde resultaten.

De leerlingen worden in de aankomende week in het zonnetje gezet door de schoolleiding.

Het horecateam, bestaande uit Ralph Benneker, Valery Arkiza en Femke Gröniger zullen 18 en 19 maart deelnemen aan de landelijke vakwedstrijden in Leeuwarden. Daar zullen zij gaan strijden met team uit alle regio’s, om het beste team van Nederland te worden.

 

 

Uitslagen NeCON vakwedstrijden 2013

 

Pro (praktijkonderwijs)

1e prijs - Het Erasmus PRO Almelo

2e prijs - Twents Carmel College Pro Oldenzaal *

3e prijs - De Kapstok Pro Hengelo

 

Horeca Koken

1e prijs - Het Erasmus VMBO Almelo

2e prijs - Twents Carmel College Oldenzaal *

3e prijs - Metzo College Doetinchem

 

Bakkerij

1e prijs - Reggesteyn Rijssen

2e prijs - Twents Carmel College Oldenzaal *

3e prijs - Het Erasmus VMBO Almelo

 

Horeca Serveren

1e prijs - Twents Carmel College Oldenzaal *

2e prijs - Almende College Ulft

3e prijs - Stedelijk Vakcollege Zutphen

 

Teamprijs

Twents Carmel College Oldenzaal *

 

 

Nederlands kampioen HTV

Vakkanjers Landelijke finale culinaire vakwedstrijden                                                                           

 

Op donderdag 29 maart zijn in Amsterdam, bij het ROC van Amsterdam de landelijke finales van de culinaire vakwedstrijden gehouden. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de VSHO.
Ruim 40 vmbo- en mbo-studenten uit het hele land streden in de keukens en restaurants van de school om de felbegeerde podiumplekken.

 

Wedstrijden

Aan deze wedstrijden deden de jonge toppers uit het vak mee. Alle deelnemers hadden  zich gekwalificeerd door een regionale wedstrijd te winnen. De opdrachten waren pas vrijdags voor de wedstrijden bekend, waardoor de deelnemers maar kort hebben kunnen oefenen. Voor de  opdracht  waren alleen maar de hoofdingrediënten van het viergangenmenu bekend en daar moesten de leerlingen zelf  mooie gerechten voor bedenken. In het voorgerecht moesten gamba’s zitten, de ossenstaartsoep stond klaar, het vlees voor het hoofdgerecht was een diamanthaas en in het nagerecht moest peer of appel zijn verwerkt.

De koks moesten een viergangenmenu bereiden. Voor de gastheren/gastvrouwen was het de schone taak om de gasten te bedienen met behulp van enkele specifieke tafelbereidingen.

 

Vanuit onze school deden Ancizar Weenders en Bram Rondhuis mee als keukenteam.

Mylène Nijenhuis was onze gastvrouw.

Alle deelnemers werden beoordeeld door vakprofessionals uit de top van de horeca.

 

Het keukenteam mag zich één van de zeven beste keukenteams op VMBO niveau noemen, al zijn ze helaas niet in de prijzen gevallen.

 

Gastvrouw Mylène is Nederlands kampioen gastheerschap op VMBO niveau geworden.

 

 

Alle prijswinnaars gaan naar Parijs om een kijkje te nemen bij één van de grootste groothandels in Europa. Ook staat er een reisje naar Italië gepland voor alle leerlingen die de eerste prijs hebben behaald.

Mylène mag daarnaast ook nog één dag stage lopen bij tweesterrenzaak de Bokkedoorns te Overveen.

 

Dit resultaat heeft ze behaald door haar inzet op school, maar zeker moeten we ook

Hotel de Bloemenbeek niet vergeten, waar zij tijdens haar stage en werk goed is begeleid.

 

Wij zijn natuurlijk trots en blij met de behaalde resultaten.

De leerlingen worden in de aankomende week in het zonnetje gezet door de schoolleiding.

Deze ervaring zullen zij meenemen, en uit ervaring weet ik dat ze hier regelmatig met veel plezier

op terug zullen kijken.

 

                

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.