Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport
Mobiliteit en Transport

Mobiliteit & Transport (M & T)

 

Als je voor M & T hebt gekozen, heb je voor een brede opleiding met veel verschillende mogelijkheden in de mobiliteits- en transportsector gekozen. gekozen.

Doordat er in de profielen/modulen veel richtingen/onderwerpen aan de orde komen, kun je ervaren waar je voorkeur ligt en waar je goed in bent. Daarop aansluitend kun je een programma kiezen in de richting van jouw voorkeur.

 

Op het mobiliteits- en transportplein vind je een goed ingerichte autowerkplaats en transporthal (auto’s, magazijn, stellingen en een laadbak voor het laden en lossen).

Een plein waar jij in de praktijk leert.

In het technieklokaal leer je:

 • hoe je voertuigen onderhoudt en repareert.
 • hoe je met gereedschap moet omgaan.
 • lassen, laden en lossen.
 • route- en ritplanning en andere chauffeurs- en magazijnwerkzaamheden.

Ons plein lijkt al heel erg veel op de plek waar je straks gaat werken.

 

Kennis en vaardigheden
De kunst is het geleerde om te zetten in de praktijk:

 • plannen en organiseren, samenwerken en overleggen bij het uitvoeren van werkzaamheden,
 • werkzaamheden volgens de voorschriften en op een veilige wijze uitvoeren,
 • economisch bewust en duurzaam omgaan met materialen en middelen,
 • professionele hulpmiddelen gebruiken en hun werking uitleggen,
 • hygiënisch werken, milieubewust handelen, enz.

Het doel van dit alles is een goede werknemer voor het bedrijfsleven te worden.

 

De vier profielen in M & T

In het derde leerjaar volg je vier verplichte profieldelen in mobiliteit en transport.
Profielen die de basis leggen voor het kiezen van een leerlijn.


1 Voertuigentechniek – personenauto

Hier leer je onder andere het werkingsprincipe van een twee- en vierslagmotor.
Hier ga je bezig met compressie meten aan benzine- en dieselmotoren, smeersysteem controleren en testen van het koelsysteem.

 

2 Wielophanging en carrosserie

Hier leer je onder andere de opbouw en het werkingsprincipe van wielophanging en vering.
Hier ga je bezig met de wielophanging en het veringsysteem controleren en vervangen, banden en wielen controleren, vervangen en balanceren en carrosseriedelen (de)monteren en afstellen.

 

3 Verlichting en comfortsystemen
Hier leer je onder andere elektrische principes, met name stroom, spanning, weerstand en vermogen (wet van Ohm) en de opbouw en werkingsprincipes van veiligheidssystemen

Hier ga je bezig met elektrische schakelingen, verlichtings- en signaleringssystemen controleren, eenvoudige schema’s aansluiten en comfort- en veiligheidssysteem controleren.

 

4 Transport

Hier leer je onder andere over Nederland distributieland, hoe je een laad- en losplan en een route- en ritplanning maakt.
Hier ga je bezig met interne transportmiddelen, het laden en lossen van een vrachtwagen en een rijklaarcontrole van een vrachtwagen.

 

De drie leerlijnen in M & T

Na de vier profieldelen ga je kiezen uit één van de drie leerlijnen in mobiliteit en transport.

Een leerlijn waar jij verder wilt in het MBO.


1 Voertuigentechniek - personenauto’s

2 Mobiele werktuigen

3 Transport en logistiek

 

Mobiliteit (voertuigentechniek)

Zonder vervoer zou de Nederlandse economie niet kunnen bestaan. 

Miljoenen Nederlanders zijn dagelijks afhankelijk van vervoer en transport over de weg. Al deze voertuigen hebben natuurlijk onderhoud nodig.

Goed opgeleide vakmensen in deze branche zijn dus onmisbaar om er voor te zorgen dat dit alles veilig de weg op kan. 

Als je het leuk vindt iets met je handen te doen, kun je gaan werken in een garagebedrijf; je houdt je dan bijvoorbeeld bezig met monteren, demonteren, afstellen en onderhoud. Er is vraag naar goed opgeleide monteurs. 
Als eerste monteur bijvoorbeeld voer je meer zelfstandig taken uit. Zie je het meer zitten om de managementkant op te gaan, dan hoort zelfs een eigen bedrijf starten tot de mogelijkheden.

 

Mobiele werktuigen

Mobiele werktuigen, het zijn staaltjes van techniek. Als monteur weet je alles van machines zoals heftrucks, tractoren en grondverzetmachines. Je zorgt voor het onderhoud en voert reparaties uit, zodat deze machines zonder storing veilig hun werk kunnen doen.
Met een MBO diploma Allround Monteur Mobiele Werktuigen kun je aan de slag bij een onderhoudsafdeling van een mechanisatie bedrijf. Dit kan zijn in onder meer de sector grond-, water- en wegenbouw of landbouwmechanisatie. Je kunt de klant of opdrachtgever adviseren over mogelijke verbeterpunten en kosten aan machines. Ook kun je moeilijke reparaties uitvoeren op locatie of bij de klant thuis.


Transport
Jij bent op zoek naar boeiend en afwisselend werk. Je wilt alles leren over de praktijk van transport? Een goede start is beginnen met een VMBO-opleiding Mobiliteit & Transport.

 

Het Twents Carmelcollege, locatie Potskampstraat heeft als enige school in Twente de opleiding Transport.

 

Een praktijkvoorbeeld

Wij bezorgen voor u, elke dag weer…..

De familie Janszen begint de dag al jaren hetzelfde; zes boterhammen: twee met kaas, drie met jam en nog een boterham met hagelslag. Vier glazen melk en een bak koffie op tafel, en het ontbijt kan beginnen! Na het lezen van de krant en de tanden te hebben gepoetst gaat iedereen zijn eigen weg, naar het werk of naar school.

Wij van de transportwereld maken het mogelijk. Elke dag halen vervoeren wij: 75 miljoen liter melk, 600.000 rollen beschuit, 550.000 kg kaas, 3 miljoen pakken koffie, 4,4 miljoen kranten en 850.000 tubes tandpasta.
Per Nederlander vervoeren wij 92 kg goederen per dag, per jaar meer dan 540 miljoen ton.

En dat over een afstand van meer dan 7 miljard kilometer. Dankzij transport en logistiek kunnen jullie elke dag ontbijten.


Zonder transport staat alles stil!

 

Buitenschools leren / stage

Je hebt niet alleen les op school in de theorie- en de praktijklokalen, maar ook buiten school heb je les. Zowel in het derde als vierde leerjaar ga je het gehele schooljaar één dag per week op stage. In de derde ga je naar twee bedrijven, een garage en een transport- en/of landbouwmechanisatiebedrijf. In het vierde jaar heb je een leerlijn gekozen; nu ga je het gehele jaar naar hetzelfde bedrijf, afhankelijk van jouw gekozen leerlijn. Daarnaast ga je in leerjaar 4 in maart nog eens twee weken aaneengesloten op stage.

Dit betekent dat je samen met je stagedocent een bedrijf zoekt waar je in de praktijk dingen leert. Je mag kiezen uit zeer verschillende bedrijven, bijvoorbeeld: garages (personenauto- en bedrijfswagens garages), loonwerkbedrijven, kraanverhuurbedrijven, landbouwmechanisatiebedrijven, transportbedrijven, magazijnen, warehouses, enz.

Na iedere stageperiode moet je een verslag maken (inclusief beschrijving van de dag en de verrichtte stage-opdrachten). Ook moet je aan het eind van de stageperiode op school aan je klasgenoten een presentatie geven over het bedrijf waar je geweest bent en wat je daar geleerd hebt.  

 

Welke Vakken krijg je, zowel op BBL als KBL niveau:

 

 • Beroepsgerichte profielvakken en keuzevakken
 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Lichamelijke opvoeding
 • Cultuur en Kunstzinnige Vorming (ljr3)
 • Levensbeschouwing (ljr3) / Maatschappijleer (ljr4)

 

Voertuigentechniek

 

Zonder vervoer zou de Nederlandse economie niet kunnen bestaan. 

Miljoenen Nederlanders zijn dagelijks afhankelijk van vervoer en transport over de weg. Al deze voertuigen vergen natuurlijk een enorm onderhoud.

Goed opgeleide vakmensen in deze branche zijn dus onmisbaar om er voor te zorgen dat dit alles veilig de weg op kunnen. 
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektronica zoals boordcomputers en injectiesystemen. 

Als je het leuk vind met je handen te werken dan kun je gaan werken in een garagebedrijf; je houd je dan bijvoorbeeld bezig met monteren, demonteren, afstellen en onderhoud.

Er is vraag naar goed opgeleide monteurs. 
Als eerste monteur bijvoorbeeld voer je meer zelfstandig taken uit. Zie je het meer zitten om de managementkant op te gaan, dan hoort zelfs een eigen bedrijf starten tot de mogelijkheden.

 

De drie leerlijnen in Mobiliteit en Transport zijn:

 1. Voertuigentechniek - personenauto
 2. Mobiele werktuigen
 3. Transport en logistiek
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.